„Dubina dva“ premijerno na festivalu Beldocs

Dubina 2 Dokumentarni film “Dubina dva” biće prikazan na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, premijerno 13. maja u 21h u Dvorani kulturnog centra Beograd i reprizno 14. maja u 19h u bioskopu Fontana.

„Dubina dva“ je niskobudžetni, dokumentarni film o masovnoj grobnici otkrivenoj u Batajnici 2001. godine, u kojoj su nadjena tela kosovskih Albanaca, civila ubijenih tokom rata na Kosovu. Film je kombinacija živih svedočanstava i fotografija mesta na kojima su se ovi zločini odigrali pre 17 godina. U pokušaju da otkrije, rasvetli i da glas ovim pričama, prekrivenim velom tišine, film direktno budi doživljaje, maštu i emocije gledaoca.

Autor filma je Ognjen Glavonić, a nastao je u produkciji Non-Aligned Films i Fonda za humanitarno pravo (FHP). Premijerno je prikazan na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u februaru 2016. godine, a nakon toga i na festivalima u Solunu i Visbadenu. Pre projekcije u Beogradu, film je tokom marta i aprila prikazan u Pančevu, Subotici, Nišu, Čačku, kao i u Prištini.

Film je deo incijative za uspostavljanje mesta sećanja na žrtve pronađene u Batajnici.

Nakon filmske projekcije, uslediće razgovor sa rediteljem filma Ognjenom Glavonićem, producentkinjom filma i izvršnom direktorkom FHP-a Sandrom Orlović i Sašom Kosanovićem, novinarom iz Zagreba. Razgovor će voditi Nikola Ljuca, filmski reditelj iz Beograda (film “Vlažnost”).

Karte, po ceni od 250 dinara, se mogu kupiti na blagajni Dvorane kulturnog centra Beograd i bioskopa Fontana.